Салат “Десяточка” на зиму

Салат “Десяточка” на зиму з баклажанами – це класика консервування. Я впевнена, що куштував його кожен, та й консервували швидше за все практично в кожній родині. В нашій родині більше робили баклажанну ікру. Хоча метушні з нею набагато більше, а може, я просто не пам’ятаю цей салат з дитинства.

Почавши консервувати для сім’ї, я не могла пройти повз цей салат. І що вам скажу – це просто мега-швидка консервація. І проста. Купила овочі по 10 штук (звідси й назва), порізала крупно, баночки підготувала. У мене йде 2 години на все про все. Та й то це з покупками та стерилізацією банок. До речі, стерилізую я банки у духовці. Швидко і зручно.

Але все ж таки перейдемо до самого рецепту. Мені на зиму вистачає однієї порції. Хоча такий салат дуже люблять куми. Можливо ви зробите більше. Я особисто консервую різного і потроху. інакше нам швидко приїдається. І ще – якщо ви любите гостре, додайте червоного перцю. А якщо ні, то зменшуйте гостроту. За рецептом виходить середня гострота салату “Десяточка”. Моя доня взагалі не вважає, що в ньому є гострота.

Я для вас зняла відео, що було б наочно і зручно. Але зроблю й опис з покроковими фото нижче. Для тих хто не любить такий формат. Одразу напишу, що краще використовувати півлітрові баночки. Це якщо у вас невелика родина. Я роблю ще пару літрових для приходу гостей.

Нещодавно мене питали чим відрізняються різні варіанти закриття банок під кришки твіст і під ключ. Нічим, робіть все так само. Є один нюанс – банки з кришками твіст після закручування можна не перевертати. Але я перевертаю, така вже звичка.

Ще один смачний салат з баклажанів, більш гострий – Тещин язик.

Інгредієнти
Порції: +5
  • Баклажан 10 шт.
  • Цибуля 10 шт.
  • Солодкий перець 10 шт.
  • Томати 10 шт.
  • Зубчик часнику 10 шт.
  • Цукор 100 г
  • Сіль 2 ст.л.
  • Олія 200 г
  • Яблучний оцет 6% 150 г
  • Мелений чорний перець 1 ч.л.
Кроки
1 год 30 хвДрук
  • овочі для салату
    Спочатку все дуже просто. Усі овочі помити, очистити. Крупно порізати. Помідори ріжу на 8 частин (якщо “сливка” – на 4). Баклажани – півкільцями. Солодкий перець – на 8 частин. Цибуля просто великими півкільцями. Часник подрібнюю.
  • папріку нарізаємо
    Нарізаємо всі овочі кубиками. Іноді я нарізаю смужками баклажані і перець, за бажанням. Подробніше дивіться відео.
  • солимо баклажан
    Якщо ви знаєте що баклажани з гірчинкою, то краще їх замочити на 30 хвилин в солоній воді. Я перестраховуюсь і замочую всі сорти баклажанів.
  • овочі в каструлі
    Далі беремо велику каструлю (беріть літрів на 8). Прогріваємо в ній олію, і злегка обсмажуємо цибулю та часник. Просто щоб цибуля не була “вареною”, злегка підсмажилася. Потім складаємо всі овочі. Солимо, перчимо, додаємо цукор та оцет.
  • готові овочі
    Я накриваю каструлю кришкою, щоб овочі прогрілися рівномірніше і доводимо все до кипіння. Зменшуємо вогонь і тушкуємо 40 хвилин. Помішую іноді.
  • салат з баклажанів
    Розливаємо салат із баклажанів по простерилізованих банках, закриваємо стерильними кришками. На відео все видно детальніше. І потім добре кутаємо у ковдру. Скажу початківцям – спочатку в рушники укутайте банки, просто знизу і зверху накрийте. Так все, що на банках потім легко випрати з рушників. Даємо охолонути.
  • Взимку відкриваємо салат “десяточку” і поринаємо у літній світ баклажан, томатів, солодкого перцю. З картопляним пюре та котлеткою просто смакота. Зберігаємо консервацію у темному, прохолодному місці. У мене це шафа на кухні далеко від нагрівальних приладів. Смачного!
Поделиться с друзьями
Рейтинг
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
gotovka.com.ua
Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
Нажимая на кнопку "Отправить комментарий", я даю согласие на обработку персональных данных и принимаю политику конфиденциальности.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.