Сьогодні консервую мариновані помідори у літрових банках – одна з наших улюблених зимових заготовок. Маринад в міру “оцтовий”, що важливо для мого чоловіка. А для мене головне щоб рецепт був простим, без проблем. А взимку мариновані помідори були не зі шкірками, що луснули, в міру пряними. Картопляне пюре, котлета тільки з пательні та маринований помідор – одна з найулюбленіших страв з дитинства.
Звичайно, моя бабуся готувала такі помідори у трилітрових банках. Сім’я була велика і варто було відкрити помідори, як їх уже й завіяло. Та й свіжих овочів узимку для салатів було не знайти. Зараз часи зовсім інші і я надаю перевагу і взимку свіжим помідорам. Але від маринованих відмовлятися не збираюся. Тим більше, що процес консервації для мене став якимось чарівним ритуалом. Це справді жіноче чаклунство – розкласти по баночках спеції, ароматні помідори, почаклувати над маринадом. І все заради того, щоб відкрити взимку баночку і насолодитися цією смакотою.
Ці мариновані помідори без стерилізації. Хто готує перший раз (добре пам’ятаю свій страх) – подивіться відеорецепт. У ньому я докладно пояснюю всі етапи і показую, що нічого складного в консервації немає.
Бабусин рецепт я перерахувала з розрахунку на літрову банку і мариную помідори виключно по ньому. Можна використовувати свіжу зелень – кінзу, петрушку, кріп, базилік за смаком. А можна і трохи підсушений букет для огірків. Теж дуже добре виходить.
Крім цього обов’язково до кожної баночки додаю спеції, часник. Можна додати четвертину гострого перцю. Вийдуть “міцні” помідори.
Тож я даю приблизний розрахунок на літрову банку. А маринаду, який я вказую, вистачає приблизно на 2 літрові банки помідорів. Тож консервувати досить зручно.
І нагадую про сучасні способи стерилізації банок.
- В кожну банку
- Маленькі помідори 300 г
- Солодкий перець ½ шт
- Часник 2 зубчика
- Чорний перець 10 шт
- Духм’яний перець 10 шт
- Лавровий лист 2 шт
- Маринад (на 1 л води)
- Вода 1 л
- Сіль 1 ст.л.
- Цукор 3 ст.л.
- Оцет столовий 9% 70 мл
- Банки простерилізувати (я роблю це в духовці, так менше нагрівається квартира і швидше процес). Помідори вимити, перець помити та почистити, порізати на четвертинки. Часник очистити. Закип’ятити воду. У кожну банку кладу по 2 зубчики часнику, по 10 штук духм’яного та чорного перцю, 2 лаврові листи, парасольку кропу, четвертину листа хрону, трохи базиліку та петрушки. Багато хто кладе цибулю, моркву — це за смаком.
- Тепер акуратно та щільно укладаємо помідори і по дві четвертинки солодкого перцю. Заливаємо окропом. Накриваємо стерильними кришками та даємо прогрітися помідорам.
- В цей час готуємо маринад. Порахували скільки банок помідорів ми «упакували». Допустимо, 10. Ділимо на 2 і отримуємо, що нам потрібно 5 літрів маринаду. На 5 літрів води кладемо необхідну кількість солі, цукру, оцту, доводимо до кипіння і заважаємо, щоб сіль і цукор повністю розчинилися. Столовий оцет я заміняю яблучним, 6%, беру у півтора рази більше, 105 мл.
- З банок із помідорами зливаємо воду. Банки мають бути гарячими, але їх уже можна взяти рукою і не обпектися. Я використовую спеціальну кришку – все видно у відео нижче. І заливаємо літрові банки маринадом.
- Закручуємо мариновані помідори кришками, перевертаємо банки денцем догори, добре укутуємо і даємо охолонути. Все готово!
- Мариновані помідори в літрових банках виходять в міру солодкі, солоні та промариновані. Дуже смачні, без зайвого оцту.
Ще один рецепт дуже смачних помідорів, вони виходять солодші. Я зазвичай мариную чері у такий спосіб. https://youtu.be/hDLXcbL1aHs
Еще с детства я просто обожаю консервированные маринованные помидоры! Особенно те, которые делала бабушка (они у нее получались невероятно вкусные и пряные). Спустя время она научила и меня закрывать их по особому рецепту. Секрет состоит в том, какую зелень добавить в банку при закрытии.
:idea: