Кожна господиня знає запоруку успіху консервації – добре простерилізувати банки. Але багато хто досі стерилізує старим медом – на плиті, парою від води. Давайте розглянемо кілька варіантів того, як стерилізувати банки на сучасній кухні: на плиті, в духовці та в мікрохвильовій печі.
Отже, починається процес стерилізації однаково – банки треба вимити. Зараз багато господинь люблять банки з кришками твіст. Дуже зручно для консервації. Можна назбирати такі банки від соків та покупної консервації, а можна купити у більшості супермаркетів. Поки миєте банки, перевіряєте чи немає сколів та інших дефектів.
Отже, банки вимиті. Кришки я стерилізуватиму старим способом – на плиті. У киплячій воді. 2-3 хвилини вода з кришками повинна кипіти, не зятягуйте цей процес, т.к. може зіпсуватися гума ущільнювача. Зручно що кришки для банок, що закручуються, з шийкою стандартного розміру можна купити окремо, т.к. часто кришка та ущільнювальна гумка деформується.
Тепер розглянемо три способи, як стерилізувати банки.
Так робили наші мами та бабусі. Наливаєте у велику каструлю на дно близько 5 см води, ставите банки на дно каструлі горлечками донизу, доводьте воду до кипіння і чекаєте хвилин 15-20. Як варіант – банки ставляться на решітку/сито поверх каструлі. У моєї мами є спеціальний емальований чайник-глечик, який дістався від бабусі у спадок. На його шийку ідеально стає банка для стерилізації.
Мінус способу – багато пари, що шкодить меблям та шпалерам.
Як стерилізувати банки у духовці
Стерилізувати банки в духовці найпростіше. Ставимо чисті банки в духовку, вмикаємо її на 100-110 градусів. Після нагрівання духовки чекаємо 10-15 хвилин і вимикаємо духовку. Я залишаю банки охолонути прямо у духовці. Зручно що разом з банками ви одразу можете покласти кришки і також їх простерилізувати. Якщо банок багато, я використовую саме цей спосіб.
Мінус способу – господині бояться, що банки в духовці луснуть, хоча як доказ – рецепт приготування курки на банку. Якщо у вас банки без сколів та дефектів, все пройде добре. Ще один мінус – якщо у вас немає терморегулятора. Знову ж таки не переживайте, поставте вогонь на середню активність, банки не луснуть.
Як стерилізувати банки в мікрохвильовці
Знову ж таки, дуже простий спосіб, ще й набагато швидший, ніж у духовці. У чисті банки наливаєте близько 1 см води, ставите банки в мікрохвильову піч (перевірте, щоб банки не заважали обертатися тарілці мікрохвильової печі). Доводьте воду до кипіння і чекайте ще 2-3 хвилини. Я не спостерігаю за процесом, у моїй мікрохвильовій печі 4 літрові банки при потужності 800 Вт в сумі стерилізуються 10 хвилин. Не переживайте, у такий спосіб вбиваються всі бактерії та продукти їхньої життєдіяльності.
Мінус стерилізації банок у мікрохвильовій печі – не всі банки влазять у мікрохвильову піч по висоті. Двох та трилітрову банку можна просто “покласти на бочок” з водою, пором простерилізується вся банка.
У мікрохвильовій печі можна стерилізувати і банки з овочами/фруктами. Залийте їх киплячим розсолом/компотом, доведіть у мікрохвильовій печі і чекайте ще 2 хвилини.
Цей спосіб я використовую, коли банок небагато.
Всі методи перевірені мною особисто і консервація добре стоїть всю зиму. У деяких випадках банки можна не стерилізувати, наприклад для рецепту огірків з кетчупом чилі, т.я. банку стерилізуватимуться вже разом з огірками.