Смачна кабачкова ікра на зиму – це обов’язкова програма консервації кожного літа в нашій родині. Пам’ятаєте, як у дитинстві? Чорний хліб із кабачковою ікрою на перекус? І зараз, коли бачиш баночку ікри у магазині, складно втриматись. Хоча, судячи з ціни, зовсім не зрозуміло, що в магазинних баночках. Тому краще приготувати вдома корисний смаколик з кабачків.
Для мене дуже важливими є три параметри:
- В ікрі має бути небагато цукру та оцту. Але без оцту ікра також не дуже смачна, бо не вистачає пікантності.
- Трохи гостроти, яка не забиває смак, приємна структура, гарний колір.
- І головне – щоб смак моркви не забивав смак овочів і не домінував.
За цим рецептом я готую ікру як у дитинстві, щоб поїсти і по ньому ж і консервую. Даю розрахунок інгредієнтів на один кілограм кабачків, а ви вже орієнтуйтесь скільки овочів ви візьмете.
Інгредієнти
Порції: –+
- Кабачки 1 кг
- Морква 300 г
- Цибуля 300 г
- Солодкий перець 1 шт
- Гострий перець ½ шт
- Часник голівка ½ шт
- Томатна паста 2 ст.л.
- Сіль 1 ст.л.
- Цукор 1 ст.л.
- Оцет 6% 3 ст.л.
- Або оцет 9% 2 ст.л.
- Олія для пасирування
Кроки
- Моркву вимила и очистила. Нарізаю невеликими кубиками. Нагріваю олію на пательні и починаю пасирувати.
- Чищу цибулю і часник. Дрібно нарезаю. Додаю до моркови. Овочі не обсмажую, а пасирую. Тому наливаю не багато олії і під сковородою роблю маленький вогонь.
- Додаю томатну пасту і нарізані овочі до луку і моркви. Перемішую, накриваю кришкою і тушкую хвилин 20.
- Нарізаю кабачки дрібним кубиком. При бажанні можна почистити і нарізати 1 крупний солодкий перець і половинку гострого перця.
- За цей час пару раз перемішую овочі, щоб б вони не підгоріли. Якщо кабачки не пустили сок, додаю трохи води в ікру. Солю, додаю цукор, оцет, чорний перец. Якщо ікру будете їсти прямо зараз, а не консервувати – оцет можна не додавати. Але для приємної пікантності ікри я додаю чайну ложку лимонного соку. Залишаю овочі тушкуватись ще хвилин 15-20, до готовності.
- Коли овочі будуть готові, подрібнюю їх блендером.
- Якщо я ікру готую “на зараз” – охолоджую, додаю зелень і подаю до столу. Якщо збирась консервувати – тоді відправляю знов на сковороду, протушу до кипіння і ще хвилин 5-10. Ікра повинна добре покипіти, щоб стояти в банках. Розливаю по простерилізованим банкам, закачую. Перевертаю кришками вниз і добре закутаю в ковдру. Так залишаю до повного охолодження. Ікра з кабачків готова, приємного апетиту!