Блюда из курицы Блюда из овощей

Дерун: смачне картопляне частування

9222aca2-e23f-11e2-9325-777dd6d92e21-min

Білорус не уявляє смачного обіду без ситних драніків. У Чехії ж візитівкою країни шеф-кухарі називають брамборакі. У євреїв жодне свято не обходиться без традиційного пригощення — латкесу — хрустких картопляних оладок. Политими сметанкою цепелінами з задоволенням смакують литовці. На Західній Україні не знайдеться господині, яка б не вміла готувати духмяні тертюхи. Проте в більшості регіонів ці смаколики називають просто — деруни.




140 кг: коростенський дерун у Книзі рекордів України

Хоч деруни — національна страва білоруської кухні (адже Білорусія направду «картопляна» країна), проте українці їх полюбляють не менше. Деруни готують у всіх регіонах України. Правда, рецепти приготування картопляних оладок повсюди різні. Йменують деруни теж по-різному: кремзлики, кийзлики, тарчаники, беці, барабулєнники, терчаники, драчаники, ґуґлі, рисилованики, пертушаники, гейзебубели — загалом в Україні нараховують понад 30 назв цієї страви.

Особливі поціновувачі дерунів — жителі північних регіонів України. Свідчення цього — проведення щорічного фестивалю на честь деруна у Коростені, що на Житомирщині. Перший Міжнародний фестиваль дерунів тут провели у 2008 році. Тоді ж коростенці випекли 118-кілограмовий дерун, який був занесений до Книги рекордів України. Але вже через два роки з’явився новий рекордсмен — пляцок, вагою у 140 кг. Між Першим і Другим фестивалем коростенці коштом міської громади встигли ще й відкрити скульптурну композицію «Дерун», подібно до черкаського «вареника» та полтавського «огірка».

kartofelnye-draniki-e1444328212366-min

Секрети приготування дерунів

Деруни — проста і смачна страва, для якої потрібно мінімум інгредієнтів. Насправді, їх всього два — картопля і сіль — з них готують деруни за традиційним рецептом. Але видів дерунів є багато — це залежить від різноманіття компонентів, що входять до складу страви: м’ясо, гриби, шинка, сир, свіжа зелень, кабачки, морква, яблука, духмяні прянощі тощо.

Здавалось би, приготування дерунів — справа проста. Але щоб вони вийшли дійсно смачними, існують деякі тонкощі приготування.

  1. Для дерунів потрібно обирати картоплю з високим вмістом крохмалю. Так деруни будуть добре тримати форму. Це значить, що молода картопля не підійде для цієї страви. Краще обирати зрілі бульби, міцні, із товстою шкіркою.
  2. У Білорусії для натирання картоплі для дерунів у магазинах можна придбати спеціальну тертку. Але якщо ви не білорус, натирайте картоплю на звичайній тертці — дрібній чи великій (залежно від того, яка структура дерунів вам найбільш до вподоби).
  3. Щоб картопля не потемніла, натирайте її одночасно з цибулею, чергуючи ці інгредієнти.
  4. Консистенція тіста для дерунів повинна нагадувати густу сметану й бути дещо в’язкою.
  5. Добре смажити деруни на вершковому маслі, але й рафінована рослинна олія також підійде. На сковорідку потрібно налити достатню її кількість — приблизно стільки, щоб покрити половину товщини деруна.
  6. Викладати тісто на сковорідку потрібно за допомогою ложки так, щоб між дерунами залишалося близько 1 см вільного простору.

Подавати до столу деруни найкраще зі сметаною. Але, залежно від рецепта приготування, у деяких країнах картопляні пляцки подають з яблучним мусом чи навіть варенням.

За матеріалами сайту pustunchik.ua

Загрузка...

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *