Буженина в мультиварці відкладалася мною “у довгий ящик”. Дуже незаслужено. Цілий день я пекла, на вулиці вже +25, навіть кондиціонер не рятував від спеки. Надвечір я із задоволенням вимкнула духовку… і згадала що мені ще треба пекти буженину. Я вирішила більше духовку не вмикати і зробити буженину в мультиварці Панасонік 18. Результат дуже порадував мене і сподобався сім’ї. М’ясо виходить соковитішим, ніж у духовці. І хоча скоринка в духовці більш апетитна, та й великий шматок у мультю не поміститься, але м’ясо виходить ідеальним.
Як приготувати буженину в мультиварці я розповідаю на прикладі мульти Панасонік, хоча я готувала її вже і в Поларіс, і в Редмонд і Філіпс, добре що подруги купили не один чудо-горщик. Головне адаптувати програми – “випічка” є у всіх цих моделях, а обсмажувати можна в режимі “смаження” (якщо є), ця програма більш інтенсивна.
Звичайно, кожна господиня зробить буженину на свій смак. А смак залежатиме від маринаду. Я також рекомендую подивитись це відео і хоча б раз спробувати зробити саме так, засолити-замаринувати м’ясо в солоній воді. Це дивовижно простий метод, який дає неперевершений результат. Справа в тому що в солоній воді білок хмінює свої властивости і при випікання м’ясо на буде віддавати вологу і залишисться сочним.
- Свинина 1 кг
- Гірчиця 1 ст.л.
- Часник 4 зубчики
- Сіль на 1 кг 1 ч.л.
- Чорний перець мелений 1 ч.л.
- Свинину промиваємо, просушуємо за допомогою паперового рушника. Очищаємо від плівок та зайвого жиру.
- Робимо надрізи ножем (як протикаємо як шпагою) і шпигуємо часником. Дуже смачно ще нашпигувати морквою, але я побоялася що таке печене м’ясо не буде їсти донька, а дарма. Натираємо гірчицею, сіллю, чорним перцем. Натираємо так, ніби робимо масаж м’яса. І кладемо в холодильник щонайменше на 2 години. Я мариную м’ясо вранці, а запікаю ввечері. Або замаринуйте з вечора, а запікайте вранці. Часто запитують, чи можна відразу запікати м’ясо, а не чекати, поки воно замаринується. Можна, але це суттєво позначиться на смаку. М’ясо буде трохи сушішим і не таке ароматне.
- Дістаємо м’ясо з холодильника, вмикаємо мультиварку в режим “випікання” на 40 хвилин. Даємо мультиварці прогрітися 5 хвилин. Кладемо м’ясо в мультиварку, закриваємо кришку і залишаємо на 10 хвилин. В моїй новій мультиварці вже є режим “смаження”, тож зараз я використовую його. Перевертаємо на інший бік, закриваємо кришку та досмажуємо. Обсмажуємо з 2-х сторін ми м’ясо для того, щоб воно було більш соковите. В старій мультіварці я так і залишала режим “випікання”. В новий переводила з режиму “смаження” на режим “випікання” ще на 20 хвилин.
- Після звукового сигналу про закінчення режиму “випічка” вмикаємо режим “тушкування” на 1 годину. Для шматка свинини 1 кг 200 гр цього часу цілком вистачає пропікатися. Після закінчення режиму дістаємо буженину і загортаємо в 2 шари фольги, накриваємо кухонним рушником і даємо доготуватись і охолонути. Якщо після цього її помістити в холодильник на 4-5 годин, вона буде легко нарізатися рівними тонкими шматочками.
- Охолоджена буженина в мультиварці виодить надзвичайно соковитою і ніжною, нарізаємо тонкими шматочками. Смачного!
Очень вкусно получилось!)