Різдвяний кекс

Цей різдвяний кекс просто фаворит серед моїх друзів і підписників. Мені було б дуже цікаво поразувати скільки таких кексів дарують на Різдво. Особисто я випікаю близько 20 кексів кожного року.

Популярність цього рецепту не важко пояснити. По-перше, кекс дуже смачний. Просто неймовірно смачний! Такий кекс потрібно витримати 4-6 тижнів, за цей час і кекс дозріє і тісто стане більш насиченим, і сухофрукти віддадуть тісту аромат та вологу.

По-друге, його не треба довго готувати, просочувати кожного дня на протязі місяця. Замість цього ми просто замочуємо сухофрукти в коньяку, ромі або апельсиновому соку. І потім фони будуть повільно віддавати свій аромат тісту.

Доречі, один кекс ми все одно з’їдаємо одразу після того, як він охолоне. І повірте, навіть без дозрівання він неймовірно смачний!

До Різдва трохи більше місяця, саме час пекти різдвяний кекс! Такий кекс потрібно витримати 4-6 тижнів, сухофрукти віддадуть тісту аромат та вологу. Рецептів існує безліч, я цього року печу фруктовий різдвяний кекс Данді (Dundee cake).

https://youtu.be/dLL7T7tCqfI

Інгредієнти
  • Масло 200 г
  • Цукор (коричневий) 200 г
  • Яйця 4 шт
  • Мигдаль молотий 50 г
  • Розпушувач ½ ч.л.
  • Борошно 250 г
  • Фруктова суміш
  • Родзинки світлі 150 г
  • Родзинки темні 150 г
  • Цукати 100 г
  • Сушена вишня 50 г
  • Коньяк 50 г
  • Мигдаль для прикрашання 100 г
Кроки
Друк
  • За тиждень до дня випічки сухофрукти замочити у ромі. Я пересипаю сухофрукти в банку і заливаю ромом, щодня трохи струшую суміш. Деякі кулінари пишуть, що замочують сухофрукти на кілька годин, на день – варіантів багато. Чи це впливає на смак кексу – я точно не скажу.
  • Вершкове масло кімнатної температури збити з цукром. Продовжуючи збивати, додати по одному яйця. Борошно просіяти, змішати з розпушувачем та меленим мигдалем. Додати поступово в тісто.
  • Сухофрукти додати до тіста, добре перемішати, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися. У деяких рецептах сухофрукти пропонують заздалегідь присипати борошном, для більш рівномірного і легкого розподілу. Чесно кажучи, я не помітила особливих труднощів у цьому і не роблю так.
  • Форму змастити олією, викласти в неї тісто. Я використовую або круглу форму діаметром 18-20 см. Або кілька невеликих прямокутних. Ложкою вирівняйте верх. Якщо мигдаль не очищений, залийте його на пару хвилин окропом, шкірка добре відокремиться і легко очиститься. Прикрасьте мигдалем верх кексу.
  • Випікати круглий кекс за температури 160 градусів близько 1 години 30 хвилин. Прямокутні випікаю близько години. Перевіряти готовність кексу зубочисткою.
    Дайте різдвяному кексу повністю охолонути, загорніть у харчову плівку та сховайте до Різдва. Я збурігаю в кухоній шухлядці або на балконі. В холодильник такі кекси класти не треба.
  • Рождественский кекс
    І ось такий вийде цей кекс в круглій формі.
Поделиться с друзьями
Рейтинг
( Поки що оцінок немає )
gotovka.com.ua
Коментарів: 18
  1. Виктория

    А где его хранить столько времени? В холоде?

  2. Жанна Решетицька (автор)

    Нет, в обычных условиях

  3. Олеся

    Вчера попробовали кекс)это стоило того, чтобы ждать! Сахар у меня был не коричневый, поэтому сам кекс получился светлый. Очень вкусно! Мне интересно, а по вкусу он такой же, если начать кушать его через неделю после приготовления?

  4. Natalij

    А сразу кушать его нельзя, боюсь внуки не дотерпят

  5. Жанна Решетицька (автор)

    Он должен настояться) На самом деле время так быстро летит перед новогодними праздниками, что я и не заметила как пришла пора его есть.

  6. Jokeee

    Довольно таки не плохо. мне очень понравился на вид.

  7. Jokeee

    Довольно таки не плохо. мне очень понравился на вид.

  8. Елена

    А вы сколько на сколько дней замачивали сухофрукты?

  9. Жанна Решетицька (автор)

    В прошлом году я о них забыла… И они недели две у меня лежали. А в этом чуть больше суток.

  10. Елена

    А можно ли заменить ром, брэнди – виски???

  11. Жанна Решетицька (автор)

    Можно)

  12. Королева

    Жанна,большое спасибо Вам за рецепт! Это настоящий РОЖДЕСТВЕНСКИЙ кекс!

  13. Наталья

    А кекс не затвердеет разве за месяц?
    И можно ли коньяк, ром, бренди заменить на текилу?

  14. Жанна Решетицька (автор)

    Нет, лучше вообще не замачивайте тогда

  15. Елена

    А форма обязательно должна быть круглой без дырки? если возьму с дыркой-уже не то получится?

  16. Жанна Решетицька (автор)

    получится) можно любой формы делать

  17. Элена

    на этот НГ тоже решила испечь английский рождественский кекс , вот уже сухофрукты замочены , ждут своего часа, “пьянеют”)) рискну дать пару советов, может кто возьмет на вооружение . Сухофрукты ( по 200 гр. трех видов изюма, по 50 гр. миндаля и грецкие орехи и 100 гр. засахаренного корня имбиря) замачиваются в 100 мл. бренди и 5 ст.л. свежеотжатого апельсинового сока (советуют еще добавить пару ложек имбирного вина, но у нас такая зверюга не водится, поэтому в ход пошли имбирные цукаты) при выпечке кекса в начинку надо добавить цедру одного апельсина и лимона…. ну и пропорции немного больше – там берется всего больше – и муки, и яиц и масла.

  18. Жанна Решетицька (автор)

    Спасибо, рецептов очень много, все немного отличаются. Главное что результат – очень вкусный.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
Нажимая на кнопку "Отправить комментарий", я даю согласие на обработку персональных данных и принимаю политику конфиденциальности.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.