Цей різдвяний кекс просто фаворит серед моїх друзів і підписників. Мені було б дуже цікаво поразувати скільки таких кексів дарують на Різдво. Особисто я випікаю близько 20 кексів кожного року.
Популярність цього рецепту не важко пояснити. По-перше, кекс дуже смачний. Просто неймовірно смачний! Такий кекс потрібно витримати 4-6 тижнів, за цей час і кекс дозріє і тісто стане більш насиченим, і сухофрукти віддадуть тісту аромат та вологу.
По-друге, його не треба довго готувати, просочувати кожного дня на протязі місяця. Замість цього ми просто замочуємо сухофрукти в коньяку, ромі або апельсиновому соку. І потім фони будуть повільно віддавати свій аромат тісту.
Доречі, один кекс ми все одно з’їдаємо одразу після того, як він охолоне. І повірте, навіть без дозрівання він неймовірно смачний!
До Різдва трохи більше місяця, саме час пекти різдвяний кекс! Такий кекс потрібно витримати 4-6 тижнів, сухофрукти віддадуть тісту аромат та вологу. Рецептів існує безліч, я цього року печу фруктовий різдвяний кекс Данді (Dundee cake).
https://youtu.be/dLL7T7tCqfI
- Масло 200 г
- Цукор (коричневий) 200 г
- Яйця 4 шт
- Мигдаль молотий 50 г
- Розпушувач ½ ч.л.
- Борошно 250 г
- Фруктова суміш
- Родзинки світлі 150 г
- Родзинки темні 150 г
- Цукати 100 г
- Сушена вишня 50 г
- Коньяк 50 г
- Мигдаль для прикрашання 100 г
-
За тиждень до дня випічки сухофрукти замочити у ромі. Я пересипаю сухофрукти в банку і заливаю ромом, щодня трохи струшую суміш. Деякі кулінари пишуть, що замочують сухофрукти на кілька годин, на день – варіантів багато. Чи це впливає на смак кексу – я точно не скажу.
-
Вершкове масло кімнатної температури збити з цукром. Продовжуючи збивати, додати по одному яйця. Борошно просіяти, змішати з розпушувачем та меленим мигдалем. Додати поступово в тісто.
-
Сухофрукти додати до тіста, добре перемішати, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися. У деяких рецептах сухофрукти пропонують заздалегідь присипати борошном, для більш рівномірного і легкого розподілу. Чесно кажучи, я не помітила особливих труднощів у цьому і не роблю так.
-
Форму змастити олією, викласти в неї тісто. Я використовую або круглу форму діаметром 18-20 см. Або кілька невеликих прямокутних. Ложкою вирівняйте верх. Якщо мигдаль не очищений, залийте його на пару хвилин окропом, шкірка добре відокремиться і легко очиститься. Прикрасьте мигдалем верх кексу.
-
Випікати круглий кекс за температури 160 градусів близько 1 години 30 хвилин. Прямокутні випікаю близько години. Перевіряти готовність кексу зубочисткою.
Дайте різдвяному кексу повністю охолонути, загорніть у харчову плівку та сховайте до Різдва. Я збурігаю в кухоній шухлядці або на балконі. В холодильник такі кекси класти не треба. -
І ось такий вийде цей кекс в круглій формі.
А где его хранить столько времени? В холоде?
Нет, в обычных условиях
Вчера попробовали кекс)это стоило того, чтобы ждать! Сахар у меня был не коричневый, поэтому сам кекс получился светлый. Очень вкусно! Мне интересно, а по вкусу он такой же, если начать кушать его через неделю после приготовления?
А сразу кушать его нельзя, боюсь внуки не дотерпят
Он должен настояться) На самом деле время так быстро летит перед новогодними праздниками, что я и не заметила как пришла пора его есть.
Довольно таки не плохо. мне очень понравился на вид.
Довольно таки не плохо. мне очень понравился на вид.
А вы сколько на сколько дней замачивали сухофрукты?
В прошлом году я о них забыла… И они недели две у меня лежали. А в этом чуть больше суток.
А можно ли заменить ром, брэнди – виски???
Можно)
Жанна,большое спасибо Вам за рецепт! Это настоящий РОЖДЕСТВЕНСКИЙ кекс!
А кекс не затвердеет разве за месяц?
И можно ли коньяк, ром, бренди заменить на текилу?
Нет, лучше вообще не замачивайте тогда
А форма обязательно должна быть круглой без дырки? если возьму с дыркой-уже не то получится?
получится) можно любой формы делать
на этот НГ тоже решила испечь английский рождественский кекс , вот уже сухофрукты замочены , ждут своего часа, “пьянеют”)) рискну дать пару советов, может кто возьмет на вооружение . Сухофрукты ( по 200 гр. трех видов изюма, по 50 гр. миндаля и грецкие орехи и 100 гр. засахаренного корня имбиря) замачиваются в 100 мл. бренди и 5 ст.л. свежеотжатого апельсинового сока (советуют еще добавить пару ложек имбирного вина, но у нас такая зверюга не водится, поэтому в ход пошли имбирные цукаты) при выпечке кекса в начинку надо добавить цедру одного апельсина и лимона…. ну и пропорции немного больше – там берется всего больше – и муки, и яиц и масла.
Спасибо, рецептов очень много, все немного отличаются. Главное что результат – очень вкусный.